середу, 10 травня 2017 р.

БАДЕРА ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ



Олександр Бадера (нар. 1 січня 1948 Володимир-Волинський, Волинська область, Українська РСР — пом. 28 січня 2014, Київ, Україна) - активний учасник Євромайдану. Помер від побиття, отриманого 22 січня 2014 року у день Соборності на вулиці Грушевського біля стадіону «Динамо». Герой України.
Народився Олександр Бадера у Володимирі-Волинському у 1948 році. Після закінчення школи навчався у Володимир-Волинському професійно-технічному училищі, де отримав професію електогазозварювальника.
Згодом пан Бадера здобув вищу економічну освіту в Києві, де й залишився працювати. У 1990-х став приватним підприємцем. Тривалий час займався кінопрокатом, та з товаришами навіть почав самостійно випускати кінофільми. Після знайомства із Почесним гетьманом Українського козацтва Володимиром Мулявою захопився історією козацтва, та сам став отаманом галицько-волинських козаків.
Мріяв створити музей Січових Стрільців. Олександр цікавився також народною медициною, навчався премудростей травознавства у відомого народного цілителя з Брусилівського району на Житомирщині. Ця наука знадобилась йому під час подій Євромайдану, коли він з цілою родиною допомагав пораненим та застудженим, готуючи відвари та настої з трав, а також збирав пляшки для коктейлів Молотова і заготовляв дрова для євромайданівців.
Олександр сильно застудився, коли на Водохреще був облитий крижаною водою, до того ж отримав сильне отруєння газами, але все одно не покинув барикади, жартував: «Трохи мене покропили, та від того я став ще більш загартованим». На День Соборності, біля стадіону «Динамо» під час протистояння на Грушевського у сутичках його сильно побили. Він знов віджартовувався: «Зламали пальця - та не зломити дух».
Після побиття Олександра Бадеру привезли додому, до лікарні не звертався через те, що саме лікарня для побитих та поранених була одним з найнебезпечніших місць, та сам Олександр вірив у це, що зможе сам себе вилікувати.
За шість днів, унаслідок численних травм, Олександр Бадера помер. Це сталось 28 січня 2014 року. В останню дорогу 31 січня 2014 його провели місцеві козаки на кладовищі села Мала Солтанівка.

НАГОРОДИ


  •  Медаль «За жертовність і любов до України» (УПЦ КП, червень 2015) (посмертно).


https://uk.wikipedia.org/wiki/Бадера_Олександр_Миколайович


ІНШІ ЗАГИБЛІ ПІД ЧАС АКЦІЙ ПРОТЕСТУ: АЛЕКСАНДР БАДЕРА  // НЕБЕСНА СОТНЯ. – Х. : ФОЛІО, 2015. – С. 176.



Немає коментарів:

Дописати коментар