понеділок, 9 січня 2017 р.

МОГИЛА ПЕТРО – культурно-просвітницький, церковний та громадсько-політичний діяч, богослов, провідник і літератор



Народився 10 січня 1597 року у Молдові. В 1612 році був змушений тікати до Польщі після завданої його батьку місцевими конкурентами в боротьбі за владу поразки. Навчався  в православній Львівській братській школі, потім в університетах Польщі та Франції. Був на військовій службі при гетьманах Жолкевському та Ходкевичу, брав участь в Хотинській битві польсько-козацьких військ з турками (1621 рік).
Під впливом І. Борецького  Петро Могила прийняв чернецтво і 1627 року був обраний архімандритом Києво-Печерської лаври.  Розгортає видавничу діяльність Лаврської друкарні.  В 1631 році заснував при Лаврі православну школу на зразок ієзуїтських колегіумів, яку за його ініціативою 1632 року переведено до Братського Богоявленського монастиря (на Подолі) і об’єднано з братською школою в один колегіум, який невдовзі дістав назву Києво-Могилянського. В 1632 році як голова делегації киян був присутній у Варшаві на коронації польського короля Владислава IV і добився від нього таких самих правил для православної церкви в межах Речі Посполитої , які до того отримали уніати. Налагодивши добрі взаємини з новим королем, Петро Могила по поверненню до Києва стає його митрополитом і за допомогою лаврських  ченців та персоналу колегіуму відбирає в уніатів ряд захоплених ними раніше в Києві храмів (зокрема Софію, яка остаточно перейшла до рук православних у 1633 році) та монастирів  (наприклад, Видубицький). Розгортає широку діяльність по відновленню та влаштуванню київських церков  (Спаса на Берестові, Трьохсвятительської, Десятинної).  Особливу увагу приділяв піднесенню Києво-Могилянського колегіуму, запрошуючи до нього відомих викладачів та докладаючи зусиль для надання йому статусу академії. Це сталося після подолання протидії з боку  тодішнього київського воєводи, завзятого католика Я. Тишкевича.
Культурно-просвітницька  діяльність Петра Могили виходила за межі Києва. Так, 1634 року він відкрив філіал Києво-Могилянського колегіуму в Вінниці, 1636 року створив колегіум у Кременці. Рішучі заходи Петра Могили по відновленню  традиційних позицій православ’я в Києві та Україні сприяли привертанню до нього симпатій козацтва.  На цей період  життя  припадає написання і видання ним його основних богоявленських творів – «Анфологіону» (1636 рік) та «Євхологіону» (1646 рік).
Виступаючи все життя як палкий захисник  православ’я і організатор православної освіти, Петро Могила водночас прагнув до порозуміння між православними та католиками на засадах рівноправ’я, конфедеративної злуки церков, з приводу чого він протягом 1645-1646 років листувався з папою Римським. Однак ці його зусилля зазнали невдачі.
Помер 11 січня 1647 року у Києві.

Павленко, Ю. В. Могила Петро / Ю. В. Павленко // Кияни : біограф. словник. – К. : Фенікс, 2004. – С. 246 : портр.

Увічнення пам'яті
 
   

Пам'ятник Петру Могилі на території Києво-Печерської Лаври
 









Пам'ятник Петру Могилі на території МАУП
Петро Могила похований зліва біля головного ходу в Успенський соборі Києво-Печерської лаври. Сама могила не облаштована належним християнським чином після реставрації собору. На місці поховання встановлена чорна гранітна плита з відповідним написом про смерть відомого митрополита-архимандрита Києво-Печерської лаври. Наразі існує нагальна духовно-етична потреба у гідному облаштуванні місця поховання видатного релігійного та громадського діяча-просвітителя України.


 


Києво-Могилянська академія



 
Детальніша  інформація про Петра Могилу в таких джерелах нашого відділу:
Київський митрополит Петро Могила // Костомаров, М. І. Історичні постаті / М.І. Костомаров ; [пер. з рос. І.С. Голуб]. – Д. : Січ, 2008. – С. 116-154.  

Могила Петр Симеонович (1596/1597-1647) : митрополит Киевский, Галицкий и всея Руси, основатель Киево-Могилянской академии, церковный и просветительский деятель // Хорошевский, А. Ю. Проект "Украина". Галерея национальных героев / А. Ю. Хорошевский . – Х. : Бібколектор, 2012. - С. 177-179 : портр.

[Святитель Петро Могила] // Хроніка-2000. – Вип. 60. – 728 с. : портр., фото., іл.      ЗМІСТ: Хронограф.  Хроніка  XVII-XXI ст. Вперше українською. У світлі культурології. З творів святителя Петра Могили. Рукою власною… Форми і відбитки. Панегіричні вірші.

Немає коментарів:

Дописати коментар