пʼятницю, 21 травня 2021 р.

МИКОЛА ВОЛОДИМИРОВИЧ ОЛЯЛІН – ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

Від простого шофера до ікони радянського кіно. Актор, якому віддавали


честь найвищі військові чини. Він народився в Росії, але майже все життя прожив у Києві. Ми згадуємо народного артиста УРСР – Миколу Оляліна.

Микола Володимирович Олялін народився 22 травня 1941 року в селі Опіхаліно Вологодської області СРСР. Радянський і український кіноактор, кінорежисер і сценарист, лауреат премії комсомолу УРСР (1972), народний артист Української РСР (1979).

Микола Володимирович народився в родині кравця. У дитинстві займався в гуртку самодіяльності в місцевому Будинку офіцерів, де йому діставалися переважно епізодичні ролі.

Після закінчення школи за наполяганням батька-фронтовика поїхав до Ленінграда вступати до військового училища. Але ще до іспитів раптом змінив рішення...

На наступний рік (у 1959-му) вступив до Ленінградського інституту театру, музики і кінематографії (ЛДІТМіКу) на курс Олексія Яна. Його прийняли, незважаючи на те, що у нього, як у багатьох жителів Вологди, була помітна північна говірка.

У 1964 році після закінчення інституту був направлений до Красноярська, де створювався Театр юного глядача. У молодого актора склалися погані стосунки з головним режисером. Керівництво приховувало від молодого актора численні запрошення на кінопроби. Причина – епіграма, яку Олялін написав на головного режисера Красноярського ТЮГу. У театрі акторові діставалися в основному епізоди. Але і в маленьких ролях він привертав увагу глядачів, навіть був визнаний кращим коміком Красноярського краю.

Тоді ж з'явилися перші прихильниці. Серед них опинилася і та, яка стала супутницею на все життя – дівчина на ім'я Неллі, яка працювала другим секретарем райкому комсомолу. Уже через місяць після їх знайомства Неллі і Микола стали чоловіком і дружиною. У них народилися двоє дітей – Володимир і Ольга. Ніхто з дітей не пішов стопами батька.

Олялін дебютував у кіно в ролі льотчика-винищувача Миколи Болдирєва (фільм «Дни летные», що вийшов на екрани в 1966 році). Через рік був запрошений режисером Юрієм Озеровим на одну з провідних ролей в кіноепопеї «Освобождение». У молодому Оляліні режисер кіноепопеї Юрій Озеров розгледів не просто чоловічу красу, а й здатність створити нешаблонний образ російського солдата. Роль капітана Цвєтаєва заслужено принесла Миколі Оляліну всесоюзну популярність.

На хвилі першого великого успіху перебрався до Києва. Його з радістю прийняли на кіностудії імені А.П. Довженка, де він почав працювати їз 1968 року. Режисери з задоволенням використовували вдало знайдений актором образ військового.

У 1970 році знявся в телефільмі Григорія Ліпшиця «Обратной дороги нет». Актор зіграв майора Топоркова. А через рік зіграв головну роль у військово-пригодницькому фільмі «Дерзость», що розповідає про відважного радянського розвідника. Дивно, але артист, який став популярним саме у військових ролях, в армії так і не служив…

У 1970-х роках Олялін досяг піку своєї популярності. Його стали запрошувати на різні ролі. У спортивній драмі Юрія Дубровіна «Мировой парень» він зіграв Віктора Логінова – героя свого часу, радянського інженера, що опинився учасником незвичайної автогонки.

Всього за перші десять років роботи в кіно Олялін зіграв у вісімнадцяти фільмах.

Завдяки вдалим роботам у кіно на актора звернули увагу і театральні режисери. Олег Єфремов, який щойно прийняв керівництво МХАТу, кликав його до себе. Обіцяв допомогти з житлом, дати кращі ролі. Однак Олялін, завантажений роботою в кіно, відмовився.


У 1990-ті роки Микола Володимирович створив студію «Рапід», виступив як режисер і сценарист трьох картин – «Тёплая мозаика ретро и чуть-чуть...», «Не отстреленная музыка» (де одну із головних ролей виконав сам), «Воля». Але його роботи так і залишилися незатребуваними – ні серед прокатників, ні серед телевізійників. Ці добрі фільми про любов не змогли знайти попиту...

Від усього цього можна було впасти в розпач. Надію на краще, за словами самого актора, відродили в ньому ролики «Російського проєкту». Прості і нехитрі, вони повернули на екран втрачених кумирів, викликали у людей несподівану хвилю тепла і віри в майбутнє. В одному з цих роликів знявся і Микола Олялін.

Сценарії для роликів «Російського проєкту» писав Петро Луцик. Пізніше він запросив актора в свою картину «Окраина». Картина вийшла доброю, виконаної в стилі епічно-драматичного оповіді. Але за нею чергових ролей, на жаль, не було...

Довгі роки актор взагалі не знімався в кіно. Микола Володимирович писав нариси про колег, пробував себе в якості сценариста.

Перипетії останніх років не могли не відбитися на здоров'ї артиста. У середині 1990-х років Олялін пережив серйозну операцію на серці – аортокоронарне шунтування. Грошей на дорогу операцію для всенародно улюбленого актора у держави не знайшлося, допоміг друг Оляліна – головком ВПС Росії Петро Дейнекін.

У 2003 році знявся відразу в двох проєктах – серіалі «Тотализатор» і телеваріанті «Ночного дозора». Всього Олялін зіграв майже у шістдесяти фільмах. Однією з останніх його робіт у кіно став інквізитор у картині "Дневной дозор".

У вересні 2008 року. Миколі Оляліну розпорядженням Президента України було призначено державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

Могила М. Оляліна

Помер в Києві 17 листопада 2009 року на 69-му році життя від обширного інфаркту. Похований 19 листопада 2009 року на Байковому кладовищі в Києві (ділянка № 49а).

 

Шановні користувачі!

Пропонуємо вам джерела із зазначеної тематики, що знаходяться у читальній залі відділу краєзнавчої літератури та бібліографії:

 

Ілляшенко, В. Етюди про кіно / В. Ілляшенко ; [під ред. Н. Агаркової]. - Київ : КВІЦ, 1999. - 108 с. : іл.

Кино : Энциклопедический словарь / гл. ред. С.И. Юткевич ; ред. коллегия Ю.С. Афанасьев [та ін.]. - Москва : Советская энциклопедия, 1986. - 306 с. : ил.

Кияни : біографічний словник : [3000 провідних діячі минулого і сьогодення] / ред колегія І.Д.Безгін [та ін.] ; Українське товариство істориків науки ; Інститут гуманітарних досліджень Української академії наук. - Київ : Фенікс, 2004. - 456 с. : фотопортр.

Митці України : Енциклопедичний довідник / за ред. А.В. Кудрицького. - Київ : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, 1992. - 433 с.

Олялін Микола Володимирович : [коротка біографічна довідка] //  Кияни : біографічний словник. - К. : Фенікс, 2004 - С. 269 : фото.

Пиманова, В. Ю. Кумиры в кадре и за кадром / Валентина Пиманова. - Москва : Эксмо : Алгоритм, 2004. - 415 с. : ил.

Спілка кінематографістів України : довідкове видання / [вступ. ст. Н.М. Капельгородської, А.І. Щербака ; авт.-упоряд. Н.М. Капельгородська, Є.С. Глущенко, Є.Н. Махтіна]. - Київ : Мистецтво, 1985. - 116 с. : іл., портр.

Зайцев, Н. Подвиг на все времена : эпические кинополотна о войне / Николай Зайцев //  Нева. - 1978. - № 11. - С. 193-202 : фото

Шуневич, В. Олег Ефремов приглашал Николая Олялина к себе во МХАТ, обещая квартиру в Москве. Но актер предпочел остаться в Киеве : народный артист Украины ушел из жизни ровно пять лет назад / Владимир Шуневич //  Факты и комментарии. - 2014. - 15 нояб. (№ 209). - С. 10 : фото.

Немає коментарів:

Дописати коментар