четвер, 14 лютого 2013 р.

МАЛАКОВ ГЕОРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ, ХУДОЖНИК

10 ЛЮТОГО ГЕОРГІЮ МАЛАКОВУ минуло  б 85. Народився художник у  Києві  в 1928 році. Український графік, заслужений художник УРСР з 1974 р. Закінчив в 1955 році Київський художній інститут (у В. Касіяна та І. Плещинського). Помер в Києві 1979 р.
Твори: серії ліногравюр «Чорноморці» (1960 р.), «Київ у грозовий час» (1967-1968 рр.); ілюстрації до творів українських письменників, до «Декамерона» Дж. Бокаччо (1966 р.), екслібриси.
Див. Мистецтво України : біограф. довідник. – К. :  Укр. енциклопедія ім.. М.П. Бажана, 1997. – С. 390.

Витяг зі статті:
Малаков, Д. Отакий був Гога Малаков… : … і так його з дитинства звали батьки, родичі та друзі – він не встиг постаріти, бо волею долі надто рано відійшов у вічність… // День. -  2013. – 8-9 лют., с. 21 : фото, іл.
Серед київських адрес Георгія Малакова згадаємо з особливим теплом садибу в районі  відомої киянам «Дачі Кульженка» край Пуща - Водицького лісу. Там, на вулиці Сошенка, 33, ще стоїть двоповерховий будинок творчих майстерень Спілки письменників. Георгій напівжартома, але любовно називав те місце «Мизою». Там проминули одинадцять гарних творчих років (1963-1974 рр.) в оточенні колег, про яких Малаков Георгій незмінно говорив словами  Тереня Масенка з популярної тоді пісні Платона Майбороди: «Друзі хороші мої». Потім була майстерня у флігелі на Дашавській, 27-а. Майстерні Георгія наповнювали не тільки його твори, архів та бібліотека, а й численний реквізит: власноруч зібрані моделі літаків, танків, кораблів, рештки зброї та військове спорядження. З господарем завжди було цікаво. Він і жив цікаво, щедро випромінюючи оту цікавість до життя.
Творчість Георгія Малакова не була обділена увагою ще за життя художника: 1974 року у видавництві «Мистецтво» вийшла друком монографія Ю. Белічка, через десять років – альбом, упорядкований автором цих рядків. Ще 1982 року в Києві, а потім у Дніпропетровську, Одесі, Маріуполі, Донецьку, Харкові, Львові, Вінниці, Керчі з величезним успіхом відбулися посмертні персональні виставки творів Г. Малакова. 1984 рік -  виставка його робіт користувалася не меншим успіхом у Москві. В Києві та Москві видано щедро ілюстровані каталоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар