понеділок, 16 липня 2012 р.

АСКОЛЬД - князь київський


АСКОЛЬД – київський князь. Брат Діра, очевидно молодший. Народився в першій половині ІХ ст. В деяких літописах зветься Осколтом, що, можливо, точніше передає його ім’я, ніж варягизована форма Аскольд. Літописна традиція вважає його варягом, воєводоюРюрика, який нібито разом з Діром спустився вниз по Дніпру, підкоривши 862 полян у районі Києва, і в 865 чи 866 роках здійснив похід на Константинополь. Сучасна історична наука не вважає ці відомості достовірними.  Більш імовірними видаються дані, що збереглися в польського середньовічного хроніста Яна Длугоша, за якими Дір та Аскольд були князями місцевого, полянського походження, останніми з династії Києвичів. Можливо, Дір та Аскольд були синами чи родичами князя Бравліна, який на межі VIII-IX ст. здійснив вдалий похід на візантійські володіння в Криму. Очевидно, Аскольд княжив після Діра, десь з 50-х років ІХ ст. В 860 році, користуючись тим, що візантійські війська були зайняті війною з арабами, організував успішний похід на Константинополь, внаслідок чого було підписано мирну угоду, за якою русичам надавалися у Візантії торговельні пільги, а князь (каган) Русі зі своїми оточеннями мав прийняти християнство східного (греко-православного) обряду. В посланні 867 році Константинопольський патріарх Фотій сповіщав про хрещення Русі і відправку туди єпископа, якого, очевидно, звали Михаїлом. Отже, Аскольд має вважатися першим київським князем, який прийняв хрещення.
Є підстави вважати, що протягом 60-70-х років Аскольд здійснив ще один або більше походів на Візантію, але вони не були такими вдалими, як перший. Військово-політична активність Аскольда поширювалася й на інші землі. При ньому здійснено похід у Південний Прикаспій (Табаристан), поширено владу на слов’янські князівства лісової зони Східної Європи. За Никоновим літописом у 865 році він ходив на полочан, 876 році – на кривичів, 867 році здобув визначну перемогу над печенігами. Тут його інтереси мали зіткнутися з очолюваним варягами (Рюрик, Олег) ранньодержавним об’єднанням, що утворилося навколо озера Ільмень. Своїми енергійними діями, спрямованими на посилення князівської влади та поширення християнства, Аскольд викликав опір родо-племінної знаті. Вбивство Аскольда в 882 році та захоплення влади в Києві Олегом доцільно розглядати як наслідок змови опозиційних до Аскольда аристократичних  кіл, які на договірних засадах запросили на київське княжіння варяга-язичника.
Припускається, що в хрещенні Аскольд прийняв ім’я Миколая. На честь св. Миколая Чудотворця Аскольд звів дерев’яну церкву на місці, яке зветься Аскольдовою могилою. Мабуть, там його і було поховано. Нині в церковних колах розглядається питання про канонізацію Аскольда як першого хрестителя Русі.


Павленко, Ю.В.  Аскольд / Ю.В. Павленко  // Кияни : біограф. словник. - К. : Фенікс, 2004. - С. 17.

Детальніше можна ознайомитися про князя київського Аскольда з таких джерел:

Аскольд // Видатні постаті в історії України ІХ - ХІХ ст. : короткі біограф. нариси. Історичні та художні портрети / Гусєв, В.І. ... [та ін.]. - К. : Вища шк. - 2002. - С. 10-12 : портр.
Аскольд // УСЕ. - К. : Ірина, 1999. - С. 84. 


Аскольд (середина - конец ІХ в. ) древнекиевский князь  // 100 великих украинцев. – М. : Вече ;  К. : Орфей, 2002. – С. 9-12 : ил. 

Аскольд і Дір // Чйон, Г. Русь вікінгів. – Ставангер : Saga Bok, 2009. – С. 34-38 : іл.

Князь Аскольд ( сер. ІХ ст. – 882 р.) // 100 видатних українців. – К. : Арій, 2006. – С. 8-11 : портр.
Котляр, М.Ф. Аскольд // Енциклопедія історії України. Т.1. - К. : Наук. Думка, 2003. - С. 146.

Часи Діра та Аскольда // Павленко, Ю.В. Нариси історії Києва. - К. : Фенікс, 2003. - С. 58-62 : іл.
 
На честь Аскольда названо:















Аско́льд — пам'ятна срібна монета номіналом 10 гривень, випущена Національним банком України, присвячена правителю Київської держави князю Аскольду (? — 882).
Монету введено в обіг 30 червня 1999 року. Вона належить до серії «Княжа Україна».
http://uk.wikipedia.org





 Аскольдів провулок  (кол. Панкратьєвський провулок) - пролягає від вулиці Січневого повстання  (Печерський район). Названа на  честь київського князя Аскольда. Провулок розташований поблизу Аскольдової могили. Відомий з початку 19 ст. Колишня назва провулка походила від прізвища київського губернатора П.П. Панкратьєва. Сучасна назва - з 30-х років 20 ст. 
// Київ : енциклопед. довід. - К. : УРЕ, 1981. - С. 49.


Аскольдова могила - історична місцевість. Розташована між Дніпровським узвозом, вул. Січневого Повстання і Маріїнським парком, охоплюючи частину Дніпровських схилів. Виникла на місці урочища Угорського.


«Аскольдів глас» — фестиваль-конкурс духовної та патріотичної пісні. Жюрі оцінює музичний рівень творів, їхню поетичну вартість, а також виконавський рівень учасників. Створений 2007 року з ініціативи отця-настоятеля Ігоря Онишкевича. Фестиваль набув популярності в Україні та Києві, даючи можливість все більшій кількості творчих людей донести своє мистецтво до народу.
 http://uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар