понеділок, 5 жовтня 2015 р.

КЛИМЕНКО ІОНА ЄФИМОВИЧ - художник, фотограф



Клименко Іона 1928-1929 рр.
         Клименко І. О. (1901-1973) народився в селі Чистопіль під Нікополем в родині заможних селян. У 1918 році переїхав до старшої сестри Надійки у Київ. 1926 року закінчив Київський художній інститут, де навчався в майстерні 
Ф. Кричевського. Був членом Асоціації  революційного мистецтва (АРМУ). На жаль  майже всі твори І. Клименка у 1937-1939 роках були знищені як «формалістичні» і такі, що «спотворюють соціалістичну дійсність». Кілька картин були «арештовані» і потрапили у сформований у 1939 році закритий «Спецфонд» Київського державного музею українського мистецтва. Завдяки мужності і самовідданій праці науковців музею твори багатьох українських художників, які потрапили до «Спецфонду», були збережені і зараз демонструються в колекції Національного художнього музею України.
        Кілька картин Клименка довоєнного періоду перебувають у приватних колекціях. Після війни І. Клименко працював художником на студії «Київнаукфільм» у відділі технічної мультиплікації. У цей час він захопився фотографуванням вулиць і старих будинків Києва, збирав дореволюційні поштові листівки з краєвидами міста.
Донині у його нащадків зберігаються сотні негативів фотографій київських вулиць і вже давно знесених будівель.
Клименко Іона 1960-х років













Картини, які знаходяться в Спецфонді Національного художнього музею України.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар