четвер, 21 листопада 2013 р.

АРХІСТРАТИГ МИХАЇЛ



Згідно з прийнятою у християнстві «небесною ієрархією», Михаїл – один з архангелів, верховний воєначальник у космічній війні з ворогами Бога.
За стародавніми переказами, колись сатана був найяснішим з небесних духів, за що він був названий Люцифером. Але з часом він впав у самолюбство, гордість і злобу і спокусив цими почуттями багатьох інших духів. Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів та виступив на війну проти сатани та його ангелів. Підступним був смій-сатана, але не втримався він і був скинутий разом із своїм військом  на землю.
Архангела Михаїла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають Святого Архістратига Михайла патроном столиці України – Києва. Стародавній герб Києва був оздоблений образом Архістратига з мечем.
Народна уява малює архангела Михаїла мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. «Якщо грім гримить, говорять, що це Архістратиг Михайло веде війну з чортами. Де б не заховався нечистий – стріла архангела знайде його скрізь». У іншій легенді розповідається, що іноді з блискавки робиться хрест – це Михайло благословляє, а архангел Гавриїл стріляє  у чорта.
Мисливці в Україні вважають його своїм покровителем та захисником. Найпоширеніша розповідь про Архістратига пов’язана з віруванням, що найкраща та рушниця, яка побувала в руках у Святого.
У одній такій історії розповідається, як одного разу гроза застала мисливця в лісі. Відшукав мисливець ліщину (за переказом – це єдине дерево, під яким можна стояти під час грози) і почав чекати закінчення негоди. В цей час він побачив нечистого, який ховався від Архістратига Михайла. Прицілився мисливець і влучив у чорта, тільки пляма смоли від нього залишилась. Михайло подякував мисливцеві за допомогу і запитав, яку б винагороду він захотів отримати. Мисливець забажав одержати рушницю Архістратига, і той погодився. Вони обмінялися своїми рушницями. Але звичайній людині не під силу рушниця Святого, тому мисливець вирішив повернути її назад. Одержавши свою, він помітив, що рушниця набула чудодійної сили після того, як побувала у руках Архістратига. Колись в Україні у день, присвячений Св. Михайлу, мисливці ставили у церкві свічку.
Сільськогосподарські прикмети говорять: «з Михайла зима морози кує», «Михайло приїхав на білому коні» (говориться, якщо на цей день випаде сніг). З цього дня худобу заганяють на зимовий корм.

Інформація взята з джерела: Матвєєва, Н. Святі і свята України : календар церковних свят і народних традицій : словник-довід. / Наталія Матвєєва, Андрій Голобородько.  – К. : Укр. центр духовної культури, 1995. – С. 200-201.


Про Архангела Михаїла:
Собор Архістратига Михаїла (8 листопада ст. ст. – 21 листопада нов. ст.) // Кислашко, О. Православні свята та народні звичаї / Олександр Кислашко, Ярослав Кислашко. – К. : Грамота, 2003. – С. 58-61.

Інтернет-ресурс:
http://lagoda.org/ru/projects/maria-gavriil/articles/147-arhistratig-mihail-nebesnyi-pokrovitel-kieva-s-kakih-por

Немає коментарів:

Дописати коментар