пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

ХАЛЕПО АНАТОЛІЙ ТРОХИМОВИЧ - екскурсовод, історик, києвознавець, краєзнавець


Народився 22 листопада 1934 року в Харкові у родині службовців. 
Патріарх екскурсійної справи в Києві, наставник багатьох поколінь екскурсоводів Анатолій Трохимович це не просто досвідчений екскурсовод, це талант. Його інтелект, знання і любов до Києва приводять у захват з першої зустрічі…
Через два роки після народження А. Т. Халепо родина переїхала до Києва на вулицю Жертв революції. (Нині, з 1958 року, вул. Десятинна. Попередні назви: Трьохсвятительська, Героїв революції.) 
Мав старшого на 10 років брата Віктора, який загинув при штурмі Берліна у 1945 році.
З 1941 по 1944 рік проживав з матірю на Уралі, де й пішов до першого класу. У 1944 році родина повернулася з евакуації до Києва. До 1953 року відвідував середню школу №25, з вікон якої щодня милувався Андріївською церквою.
Під час навчання А. Т. Халепо захоплювався легкою атлетикою, ходив до спортивної школи №2 та відвідував об’єднання «Юний історик», а також постійно грав з хлопцями в футбол на площі перед сучасним Міністерством закордонних справ, де одночасно розміщувалось 6-8 команд. В ті дитячі роки улюбленою справою були самостійні прогулянки старими вулицями Подолу та по Старокиївській горі. Було дуже цікаво ходити навмання і знаходити дорогу назад.
Перший раз у похід пішки з Києва до Канева пішов у рік закінчення школи зі своїми однокласниками. У ті роки дівчатка і хлопчики навчалися окремо, як це було в гімназіях, тому у поході брали участь тільки хлопчики. Ночували в сільських школах. Йшли днів 5. Цей похід до могили великого Т. Г. Шевченка став початком захоплення туризмом.
З 1953 по 1958 рік навчався на історичному факультеті Київського університету ім. Т. Г. Шевченка. Саме в університеті став постійно займатися спортивним туризмом. Побував на Хібінах, в Карпатах, на Кавказі, Тянь-Шані, Алтаї, в Криму…
Був одним із засновників Київського міського «Клубу туристів» (1959 рік). Працював у Київському палаці піонерів та школярів, а також вчителем історії у середній школі №138.
З 1959 року долучився до екскурсійної справи у товаристві «Знання», а потім і Київського бюро подорожей та екскурсій.
Брав участь у створенні нових екскурсій на історичну та архітектурну тематику. Очолював методичний відділ бюро. На громадських засадах очолював історико-архітектурну секцію КБП та Е. Був нагороджений орденом «Знак пошани» (1982 рік). Постійно викладав на курсах з підготовки екскурсоводів у Бюро подорожей, а також, пізніше, в Інституті туризму, Київському університеті туризму, економіки і права.
А.Т. Халепо пишається багатьма своїми учнями, особливо тими, які люблять відвідувати бібліотеки. Саме в Центральній науковій бібліотеці нещодавно, випадково, натрапив на згадку 1718 року про стародубського козака Василя Халепина. Враховуючи, що батько, Трохим Іванович Халепо, саме зі Стародубщини, де був Стародубський козачий полк в часи Гетьманщини, А.Т. Халепо вважає Василя Халепина своїм невідомим далеким предком.
Велика подяка А.Т. Халепо всім, хто пам’ятає його та спільні мандрівки, а найбільша подяка родині, що завжди приходила на допомогу у тяжкі часи, а особливо дружині Тетяні Володимирівні та сину Олексію.

Немає коментарів:

Дописати коментар