понеділок, 7 лютого 2022 р.

ФЕДІР АРТЕМІЙОВИЧ ТЕРЕЩЕНКО - ДО 190-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

Ф. А. Терещенко
Потомствений дворянин, багатий український підприємець, меценат, колекціонер, почесний громадянин міста Києва Федір Артемійович Терещенко народився в Глухові 8 лютого 1832 року в сім'ї Артемія Яковича Терещенка та Єфросинії Григорівни Стеслявської. У цей час у купця Артема і його дружини Єфросинії вже було двоє дітей – син Микола і дочка Марія (пізніше народився Семен).

Як і старший брат, Федір закінчив лише Глухівське училище, бо рано почав допомагати батькові в його комерції. Він не мав змоги отримати університетської освіти, а тому пізнавати науку довелося самостійно. Як правило, це було приватне навчання, а іспити здавалися екстерном.

Федір намагався не відставати від старшого брата – займався справами благодійних фондів, заснованих сім'єю Терещенків у Глухові.

У 1868 році обраний почесним мировим суддею Глухівського повіту. У 1869 pоці протягом шести місяців заміщав брата Миколу на посаді міського голови. Був одним із засновників «Товариства цукровобурякових і рафінадних заводів братів Терещенків» (разом з братом Н. А. Терещенком).

У 1871-му внесений до першої частини родовідної книги дворян Волинської губернії.

У 1891 році Федір викупив у Глухові один із будинків, у якому заснував трикласне училище. У ньому готували спеціалістів для цукрової промисловості. Обраний попечителем Глухівської міської лікарні.

Переїзд до Москви та Києва

На початку 1870 років братам стало тісно у провінційному Глухові, і вони переїхали до Москви. Оселившись тут, Федір Артемійович стає почесним членом Московської ради дитячих притулків (у вересні 1873 року), а в серпні 1874-го – членом Московського благодійного товариства. У Москві обирається церковним старостою Тетянівської церкви при Університеті. Переселившись до Москви, продовжив займатися широкою благодійницькою діяльністю, входив до складу рад, очолював московські благодійні комітети.

У кінці 1874 року Микола, а за ним і Федір, переїздять із Москви до Києва. І відразу ж брати стають почесними членами Товариства «земельних» колоній та ремісничих притулків, а також товариства денних дитячих притулків, Товариства опіки над пораненими і хворими солдатами і багатьох інших комітетів. Федір одразу був обраний гласним міської думи.

З Києвом Федір і Нікола Терещенки були пов'язані ще в період життя в Глухові. У 1871 році брати стали членами новоствореного київського відділення Російського технічного товариства і почесними членами декількох благодійних товариств.

У Києві Федір Артемійович береться за фінансування благодійних заходів, що проводилися в місті: це будівництво і утримання Рубежівської колонії – для навчання ремеслам малолітніх злочинців(12-17 років), денного притулку для дітей робітників і відділення безкоштовного лікування Червоного Хреста, побудовані за його кошти кам'яні церкви – Веденська на розі вулиць Ярославської і Почаївської та Іорданська – на Кирилівській вулиці, нічліжний та пологовий будинки на Нижньому Валу. За 25 років існування пологовий притулок для бідних, збудований на кошти молодого Терещенка, допоміг 11 тисячам 268 вагітним жінкам.

У січні 1881-го Федір Артемійович звертається до Думи із проханням, в якому висловив побажання побудувати й утримувати безоплатний нічліжний будинок, який може розмістити від 200 до 400 людей. Для цієї мети меценат просив виділити земельну ділянку. Дума виділила необхідну ділянку землі в 528 кв. сажнів (Нижній Вал, 49). Ф.А. Терещенко побудував за свої кошти триповерховий нічний притулок на 500 людей, також двоповерховий будинок із безкоштовними квартирами «для бідних удовиць і престарілих жінок». Також будинок безкоштовного пологового притулку для бідних. Перший у Києві такий великий нічний притулок одразу ж заповнився і ніколи не був порожнім: у перший рік у ньому переночувало близько 190 тисяч молодих людей, у наступному році – 230 тисяч, а за 20 років – З мільйони 358 тисяч 242 особи.

Федір Артемійович приділяв велику увагу студентам. Так, у 1887 році він побудував церкву св. О. Невського у другій гімназії, почесним благодійником якої був із 1881 року. До самої смерті активно допомагав навчальному закладу. Щорічно як благодійник вносив до гімназії 1 тис. крб. У 1889 році за таку діяльність гімназії Терещенко був нагороджений орденом Анни І ступеня.

Він не тільки вкладав великі кошти в розширення власності, вдосконалення виробництва, а й постійно вносив пожертви на будівництво храмів, благоустрій міст, боговгодні справи – допомагав хворим й убогим.

Шлюб, сім'я та діти

Перша дружина – Марія Павлівна Подланєва – також займалась благодійною справою, входила до складу комітетів при Московському 1-му і 2-му пологових притулках. Вдруге був одружений на Надії Володимирівні Хлоповій, дочці ревізора губернського акцизного правління В. В. Хлопова. Їх діти: Федір – меценат, громадський діяч, авіаконструктор, Надія – заміжня за дипломатом В. В. Муравйовим-Апостолом-Короб'їним, Наталія – заміжня за повітовим предводителем дворянства С. С. Уваровим.

Захоплення та спадщина

Федір Терещенко захоплювався колекціонуванням

І.Крамськой «Селянин

 з вуздечкою. Мина Мойсеєв»(1883)

майже чверть століття, був знайомим з багатьма художниками, відвідував їхні майстерні, листувався з ними. У нього часто гостювали видатні художники: І. Ю. Рєпін, І. І. Шишкін, І. М. Крамськой. Достеменно встановлено, що в колекції Федора Артемійовича знаходилися твори І.Крамського, В.Верещагіна, М. Клодта, І. Шишкіна; В. Полєнова, О.Куїнджі, картини В. Перова, В. Маковського, шедеври І.Рєпіна. Купуючи картини, збирач виходив не тільки з бажання прикрасити інтер'єри свого будинку. В його колекції з'являлося чимало творів дуже високого художнього рівня. Відомий його портрет, що його написав І.Крамськой. На жаль, портрет цей втрачено в роки війни. Але саме завдяки Федорові Артемійовичу в музеї зберігають один з найліпших творів І.Крамського «Селянин з вуздечкою. Мина Мойсеєв»(1883). Родина Терещенків – Нікола і Федір Артемійовичі та Іван Миколайович – стала серйозним конкурентом знаменитого московського колекціонера Третьякова.

Дім-палац по вулиці Олексіївській, 9


Спеціально для картинної галереї Федір Терещенко побудував свій дім-палац по вулиці Олексіївській, 9, де він оселився зі своєю дружиною – Надією
Володимирівною. Зібрані Терещенком твори склали основу київського Музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків. У 1887 році заснував власну художню галерею «Зібрання картин Ф. А. Терещенка» (нині – Київський національний музей російського мистецтва). У 1888 році Ф.А. Терещенка обрали до складу ініціативної групи шанувальників давнини і мистецтва, замисливши заснувати в Києві Міський музей. За два дні до смерті він пожертвував 25 тисяч карбованців на будівництво Міського музею (нині Національний художній музей України).

Основним джерелом поповнення мистецького зібрання Федора Терещенка були аукціони і виставки художників, які проводилися в Києві з 1872 року. В експозиції Державного історичного музею до сьогодні зберігаються срібні прикраси, гривні, сережки, підвіски, персні із скарбів, скуплені Федором Артемійовичем у селян Курської губернії.

Заслуги перед Вітчизною, звання та нагороди

Почесний громадянин м. Києва (отримав це звання в липні 1892 року, на п'ять місяців раніше брата Миколи). Кавалер багатьох вітчизняних та іноземних орденів: Св. Станіслава 3-го ступеня, Св. Володимира 3-го ступеня, Св. Станіслава 1-го ступеня, князя Данила Чорногорського 2-го ступеня та орден Почесного легіону. Дійсний статський радник. Почесний попечитель 2-ї Київської гімназії на третє трьохріччя усього цього Терещенко удостоївся за щедру та безкорисливу благодійну діяльність.

Доля відміряла Федору Терещенку лише 62 роки. Помер 15 червня 1894 року, а 17 червня – відспіваний у Георгіївській церкві. У поховальній процесії брав участь увесь Київ. Перевезений до Глухова, де похований у родинному склепі Анастасіївської церкви, спорудженої коштом сім’ї Терещенків.

 

Шановні користувачі!

Пропонуємо вам джерела із зазначеної тематики, що знаходяться в електронному каталозі Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки:

Абліцов, В. Г. Меценати. Україна / Віталій Абліцов. - [Київ] : Літера, [2016]. - 207 с. : іл., портр.

Влада і гроші старого Києва / [упоряд. В. Лисенко]. - Київ : [Б.в.], 2011. - 97 с. : іл.

Ковалинский, В. Меценаты Киева / В. Ковалинский ; [Бібліотека музею історії міста Києва]. - [Киев] : [Северин-пресс] : [Кобза], [1995]. - 368 с. : ил.

Ковалинский, В. В. Меценаты Киева : сборник историко-краеведческих очерков о Киеве / В. Ковалинский. - Київ : Кий, 1998. - 528 с. : ил.

Ковалинский, В. В. Семья Терещенко / Виталий Ковалинский. - Киев : Преса України, 2003. - 388 с. : ил., фото.

Третяк, О. Е. Родина Терещенків / О. Е. Третяк //  100 видатних українців. - К. : Видавництво Арій, 2006. - С. 274-279 : портр.

Трахтенберг, И. М. Мой Киев, мои киевляне : в 2 кн. Кн. 1. / Исаак Трахтенберг. - Киев : АВІЦЕНА, 2013. – 150-152 с. : фотоил.

МЕЦЕНАТЫ Киева интересны киевлянам : [Музей истории Киева открыл цикл публ.рассказов киеведа В.Ковалинского "Меценаты Киева"] //  Киевские ведомости. - 1995. - 22 февр.- С.8.


Немає коментарів:

Дописати коментар