пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

МСТИСЛАВ - (Скрипник Степан Іванович) визначний український церковний діяч, патріарх Київський і Всієї України УАПЦ, патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ (КП)



МСТИСЛАВ -  (Скрипник Степан Іванович; 10 квітня 1898 рік – 11 червня 1993 рік) – перший патріарх Київський і всієї України, предстоятель Української православної церкви в Україні, США, країнах Західної Європи, Південної Америки, Австралії й Нової Зеландії. Племінник С. Петлюри по материнській лінії. Народився в м. Полтава. Середню світську освіту одержав у Полтаві, вищу – у Варшаві; духовну – у Варшавському університеті, богословський відділ (1925-1930 роки).
1918-1920 роках брав участь у боях на захист Української Народної Республіки від зовнішніх ворогів, був поранений. Після Першої світової війни розбудував кооперативний рух і українське шкільництво на окупованих Польщею українських землях Волині. 1930-1939 роках був послом (депутатом) польського сейму від  українського населення історичної Волині (нинішніх Рівненської, Волинської та північної частини Тернопільської областей). На ці роки припадають його енергійні заходи в польському сеймі на захист Української православної церкви (УПЦ), української мови; активна співпраця з єпископатом, духовенством УПЦ, зокрема з митрополитом Полікарпом (Сікорським). У роки Другої світової війни співпрацював з Холмською єпархією УПЦ. 1940 року овдовів. У Львові, за нез’ясованих обставин, була вбита його дружина Іванна.           С. Скрипник деякий час працював разом із письменником У. Самчуком у рівненській газеті «Волинь». 1942 році пострижений у ченці під чернечим ім’ям  Мстислав; відтак прийняв дияконські, священичі, а у травні 1942 року в Києві – єпископські освячення (хіротонію). Як єпископ Переяславський об’їхав багато регіонів Наддніпрянської і Східної України, розбудовуючи православні церковні парафії на засадах незалежної, автокефальної УПЦ. За проукраїнську церковну і державницьку діяльність окупаційні гітлерівські власті переслідували єпископа Мстислава і заарештували його. У Києві він перебував у камері смертників; але зусиллями єпископату і всієї спільноти УПЦ випущений на волю із забороною служити й проповідувати. З 1944 року – за кордоном: Польща, Німеччина, Швейцарія, Франція. 1947 року як єпископ Паризький УПЦ підвищений до сану архієпископа і направлений до Канади. 1950 року переїхав до США, співпрацював з предстоятелем УПЦ у США митрополитом Іваном (Теодоровичем), після смерті якого (1971 рік) обраний предстоятелем УПЦ у США, країнах Західної Європи, Південної Америки, Австралії і Нової Зеландії в сані митрополита. Видатним досягненням Мстислава у США була побудова духовного центру православних українців діаспори у м. Саут Бавнд Брук ( штат Нью-Джерсі): храм св. апостола Андрія, семінарія св. Софії, бібліотека, музей, консисторія, дім для пенсіонерів; спорудження там пам’ятників митрополитові В. Липківському і великій княгині київській Ользі, утворення цвинтаря-пантеону визначних українців. 5 червня 1990 року на помісному Всеукраїнському православному соборі в Києві митрополит Мстислав був обраний патріархом Київським і всієї України УАПЦ. Після проголошення Української православної церкви Київського патріархату (1992 рік) став патріархом цієї церкви. Об’єднав під одним управлінням УПЦ в Україні й українській діаспорі. За роки патріаршества (1990-1993 роки) Мстислав 7 разів на тривалі періоди відвідував Україну.
Помер у м. Грімсбі (провінція Онтаріо, Канада). Похований у крипті св. апостола Андрія в м. Саут Бавнд Брук.
Степовик, Д. В. Мстислав / Д. В. Скрипник //  Енциклопедія історії  України:  Т. 7. Мл-О. – Київ : Наукова думка, 2010. – С. 97 : фото.



Ткачук, А. П. Мстислав - Патріарх Київський і всієї України : історичний портрет / Андрій Ткачук, Іван Петрів. - Київ : Фотовідеосервіс, 1993. - 64 с. –    (Б-ка українця №3-6).
Вшанування пам'яті






Меморіальна дошка на фасаді Андріївської церкви.

Немає коментарів:

Дописати коментар