вівторок, 10 вересня 2013 р.

ІВАН ГРИГОРОВИЧ ГРИГОРОВИЧ-БАРСЬКИЙ - архітектор



 Видатний український архітектор народився в 1713 році в Києві, навчався в Києво-Могилянській академії.   Іван Григрович-Барський спробував себе в архітектурі вже в зрілому віці. До того він служив у магістраті, одружився, налагодив сімейний побут (у нього було 15 дітей!). А потім, пройшовши вишкіл на будовах інших зодчих, приступив до самостійної творчості. Стислий перелік його архітектурної спадщини міститься в начерку епітафії. Починається цей перелік водопроводом. У 1748-1749 роках Григорович-Барський влаштував на Подолі водопровідну мережу. Частиною цієї мережі був фонтан-запобіжник, над яким архітектор поставив вишуканий цегляний павільйон. На даху павільйону було встановлено статую апостола Андрія. Вода витікала з посудини, яку тримав ангел. Вже на початку ХІХ століття ангел поступився місцем Самсону, який роздирає пащу леву. Фонтан «Самсон» був знищений в 1930-х роках і відновлений у 1982-му році.
          Одночасно з фонтаном архітектор займався перебудовою Кирилівського монастиря на тодішній околиці Києва. Він заново декорував старовинний храм, влаштував огорожу з брамою і прекрасну триярусну дзвіницю з невеликою церквою у другому ярусі. На жаль, ні врата, ні дзвіниця не збереглися. Не збереглися і монументальна дзвіниця Петропавлівської церкви на сучасній Притисько-Микільської вулиці, і дзвіниця Успенської церкви на Контрактовій площі.
          З існуючих в даний час будівель Григоровича-Барського характерна Покровська церква (1766 рік) на однойменній вулиці. Також на Подолі збереглася і Набережно-Микільська церква (1772-1775 роки) на вулиці Григорія Сковороди. Зберігся, хоча і дуже перебудований, «міський магазин» - колишній хлібний склад по вулиці Братській, 2. Одна з останніх його робіт - реконструкція Малої Софії (нинішньої трапезної) Софійського монастиря.
         Помер Іван Григорович Григорович-Барський 10 вересня 1791, так записав у своєму щоденнику його син Олександр. Іван Григорович був похований на Подолі, біля відбудованої ним церкви Богородиці Пирогощі. Точне місцезнаходження його могили невідоме ...

      Иван Григорович-Барский // 99 великих киевлян. – К. : 7+7media, 2009. –    С. 143-145.


Представляємо літературу про  Івана Григоровича-Барського, що знаходиться в відділі:




Киселева, Л. Талантливый зодчий Украины / Лилия Киселева // Киевский Вестник. - 2013. - 23 апр. (№ 43). - С. 4 : ил.

Творець українського бароко // Кудрявцев, Л. Двадцять архітекторів, які будували Київ. – К., 2003. – С. 11-17 : іл.

Марголіна,  І. Шедевр українського бароко – дзвіниця / І. Марголіна,    В. Ульяновський //  Пам’ятки України. – 2013. - № 2. – С. 12-17 : іл. 

Павленко, Ю. В. Григорович-Барський Іван / Ю.В. Павленко // Кияни : біограф.  словник. – К. : Фенікс, 2004. – С. 100.

Українське бароко в Києві //  Кальницький М. Нариси з історії Києва : навч. посіб. для середніх загальноосвіт. навчальних закладів / за ред. Т. Кіщук, С. Кульчицького. - К. : Генеза, 2002. - С. 121-125 : іл.