вівторок, 21 червня 2011 р.

НЕКРАСОВ ВІКТОР - письменник, воїн, есеїст, публіцист (з нагоди 100-річчя від дня народження)

 Народився 17 червня 1911 р. у Києві. Раннє дитинство провів у Лозанні в Швейцарії, де мати закінчила медичний факультет Лозаннського університету та в Парижі, де працювала у військовому шпиталі. В 1915 р. повернувся до Києва. Закінчив архітектурний факультет Київського будівельного інституту (1936 р.) та театральну студію при Київському театрі російської драми (1937 р.). В 1936 - 38 рр. -  архітектор в архітектурних майстернях Києва, 1938-41 рр. - актор, режисер, театральний художник у театрах Владивостока, Кірова, Ростова-на-Дону. В 1941- 44 рр. - командир взводу, полковий інженер, заступник командира саперного батальйону, брав участь в боях у Сталінграді, в Україні, Польщі. Нагороджений медаллю "За відвагу" й орденом "Червона Зірка". Двічі важко поранений, 1944 р. після другого поранення перейшов на інвалідність і був демобілізований у званні капітана.
     В 1945 - 47 рр. зав.  відділом редакції газети "Радянське мистецтво". З вступом до Спілки радянських письменників перейшов на творчу роботу. Написав повість "В окопах Сталінграда", яку переведено на 36 мов і перевидано 120 разів (Державна премія СРСР). На основі повісті невдовзі створив п'єсу, яку було поставлено в театрі імені Станіславського в Москві, в 1957 р. повість "В окопах Сталінграда" екранізовано під назвою "Солдати". На початку 50-х р. Віктор Некрасов - заступник голови правління Спілки письменників України. В 1954 р. з'явилася повість "У рідному місті", яку 1958 р. екранізовано під назвою "Місто запалює вогні". Незабаром з' явилися повісті  "Перше знайомство" та "Кіра Георгіївна", де вперше було сказано про табори, та есеїстична робота "По обидва боки океану", проти якої виступив М. С. Хрущов. Внаслідок виникла перша персональна "справа Некрасова". Його засуджували на всіляких зборах, цькували в пресі. В 1965 р. вийшли на екран за його сценарієм документальні стрічки "38 хвилин в Італії" та "Жила людина". У журналі "Новый мир" виходять "Місяць у Франції", а потім виправлений цензурою начерк "За 20 тисяч кілометрів. З камчатських записів". 
       29 вересня 1966 р., в день 25-ої річниці скорботних подій у Бабиному Яру, Віктор Платонович Некрасов, виголосив промову,  після чого почалася нова персональна справа. Його  звинувачували в тому, що він організував "масове сіоністське збіговисько". В "Новом мире" вже зрідка друкуються його начерки, "Міські прогулянки" читач так і не побачив. Віктор Некрасов підписує листи на захист правозахисників, почалася нова персональна справа, яка закінчилася виключенням його з лав КПРС. Після цього письменником почало займатися КДБ. На початку 1973 р. у нього зроблено обшук, який тривав 42 години, потім шість днів з ранку до вечора - допити у слідчого. Віктора Некрасова виключили з Спілок письменників та кінематографістів і примусили обрати еміграцію. 12 вересня 1974 р. він вилетів до Женеви, до свого дядька, а невдовзі перебрався до Парижу, звідки виїздив до Італії, Іспанії, Швеції, Норвегії, Канади, США. Після від'їзду видав шість книжок, працював у журналі "Континент" і на радіо "Свобода" в російській та українській редакціях. Його книжки з бібліотек у СРСР було вилучено ще раніше. Помер 3 вересня 1987 р.
        В Києві, на Хрещатику, на будинку, де Віктор Некрасов прожив 24 роки, встановлено меморіальну дошку, на Подолі відкрито бібліотеку, названу його іменем. Але твори про Київ, які він написав  в Парижі, в рідному місті ще не видано, 1992 р. в Києві побачили світ спогади про В. П. Некрасова.  

Павленко, Ю. В., Рогозовська, Т. А.  Некрасов Віктор Платонович / Ю. В.  Павленко, Т. А. Рогозинська // Кияни : біограф. слов. - К. : Фенікс, 2004. - С. 257. 



Більше інформації можна дізнатися з  джерел, які знаходяться у нашому фонді:
1.  Некрасов Віктор Платонович // УСЕ : універсальний словник- енциклопедія. - К. : Ірина, 1999. - C. 928;
2.  [Рогозовська, Т.]  Віктор Некрасов / [Т. Рогозовська]  // Сто найвідоміших українців. - М. : Вече; К. : Орфей, 2002. - C. 561-566. : фото. 
3. О Викторе Некрасове : воспоминания (Человек, воин, писатель) / упоряд. М.Н. Пархомов. - К. : Укр. письменник, 1992. - 335 с


До 105 річниці від дня народження  Віктора Некрасова  в газеті «Сегодня» можете прочитати статтю :
Появился на свет великий киевлянин Виктор Некрасов / подготовила Елена Гребенникова. – Сегодня. – 2016. – 17-19 июня (№ 113). – С. 19 : фото.